Kunnen dubbele manchetten ook informeel?

Kunnen dubbele manchetten ook informeel?

Casual look met een dubbele manchet, kan dit of is dit te overdreven of is dit alleen besteed aan een overhemd met dubbele manchetten?

Wat is een dubbele manchet?

Een overhemd met dubbele manchet is een hemd waarvan de manchetten twee keer zo lang zijn. De manchet is de boord van de mouw. De manchet wordt omgevouwen voordat de manchetknoop er doorheen gaat. Dit wordt ook wel de Franse manchet genoemd. U kunt zich voorstellen dat een dubbele manchet chique oogt en aanvoelt. Misschien zelfs te chique om informeel te dragen?

Kan een overhemd met dubbele manchetten informeel gedragen worden?

Een informeler overhemd heeft vaak een enkele manchet. De enkele manchet wordt door een gewone knoop of dubbele knoop bijeengehouden.

Vroeger droeg men in combinatie met een pak of kostuum vaak dubbele manchetten. De dubbele manchet wordt door manchetknopen bijeen gehouden. De manchet dient altijd één of twee centimeter onder de mouw van het colbert uit te komen, zodat de knoop zichtbaar is. Dit oogt stijlvol en geeft u de mogelijkheid zich te onderscheiden door de keuze in manchetknopen. Maar precies door die keuze kunt u het overhemd met dubbele manchetten informeel maken. De manchetknopen die u kiest bepalen namelijk hoe de dubbele manchet oogt. Door een kleurrijker of speelser ontwerp te kiezen, maakt u het stijlvolle overhemd met dubbele manchetten ineens informeel. Stijlvol maar toch casual, kunt u een knipoog geven door een autootje, gevlochten knoop of doodshoofd als manchetknoop te gebruiken.

Passen manchetknopen op alle overhemden?

Kunt u manchetknopen dragen op ieder overhemd? Het korte antwoord is: nee, dat kan niet. Op een ‘standaard’ overhemd kunt u vaak geen knopen dragen. De manchetknoop past alleen op overhemden met een dubbele manchet. Deze overhemden zijn minder gangbaar en worden vaak als formeel gezien. Maar de manchetknoop raakt weer terug in de mode, en door de juiste knoop en het juiste overhemd te kiezen, kunt u prima casual ogen in een shirt met manchetknopen.

Wat is de manchetknoop?

De manchetknoop is van origine een losse knoop, die wordt gebruikt om de manchet van een overhemd bij elkaar te houden. De manchet is als het ware de boord van de mouw. De manchetknoop werd in eerst instantie gedragen door rijke mannen, en werd gezien als een statussymbool. De manchetknoop is een sierraad, vonden zij. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werd het dragen van manchetknopen populair onder een breder publiek.

Soorten overhemden

In de zestiger jaren ontwikkelde men ter vervanging van het klassieke overhemd, het stadsoverhemd. Dit is een overhemd met slechts één knoopsgat, en de knoop zit op het shirt bevestigd. Dit is natuurlijk gemakkelijker: u heeft geen losse knopen meer nodig, en kunt uw knopen niet meer kwijtraken. Het knopen zelf zal allicht ook makkelijker gaan. Dit overhemd is nu het standaard overhemd geworden, en wordt door bijna iedereen gedragen op uiteenlopende gelegenheden. Maar een manchetknoop kan veel toevoegen aan uw outfit. Wilt u graag manchetknopen dragen? Dan moet u het stadsoverhemd vermijden. Maar het overhemd met dubbele manchet is niet uw enige optie. Er zijn overhemden met een manchetcombinatie: die hebben een enkele manchet, maar wel aan beide zijden een knoopsgat. Zo oogt u niet direct heel deftig, maar kunt u wel manchetknopen dragen.

Waarom manchetknopen dragen?

Zoals gezegd is de manchetknoop niet enkel functioneel: het is ook een sieraad. Bij een goede smaak en een juiste keuze kan een manchetknoop uw outfit op verschillende manieren versterken. De manchetknoop wordt langzaam weer populairder. De moderne man kan de knoop duidelijk steeds meer waarderen als een sieraad en een toevoeging op een kostuum.

Welke manchet past er uiteindelijk bij u?

Hoe kiest u nu uiteindelijk de juiste manchet? Welke soort manchet overhemd past het best bij u? Daarvoor moet u zich een paar dingen afvragen. De belangrijkste vraag is of u voor een meer casual of juist meer zakelijke look wilt gaan. De enkele manchet overhemden zijn prima geschikt voor alledaags gebruik en hebben van zichzelf een meer informele uitstraling. De knopen waarmee de manchet vastgezet worden zitten vaak op het overhemd vast en zijn neutraal in uitstraling. Een enkele manchet is daarbij natuurlijk dunner en valt daarom anders.

De dubbele manchet daarentegen oogt direct veel formeler. Een dubbele manchet is dubbel zo lang, en wordt omgeslagen waarna er een manchetknoop doorheen komt. De dubbele manchet is daarmee een stuk dikker en oogt steviger en klassieker. Als u daarbij kiest voor een nette manchetknoop van bijvoorbeeld zilver of parelmoer, maakt u uw nette look helemaal af. Zo draagt u dus een dubbele manchet op een heel stijlvolle manier. Maar u kunt ook prima een dubbele manchet dragen voor informele gelegenheden. Wanneer u voor een creatieve manchetknoop kiest, bijvoorbeeld in een felle kleur, of van een bijzonder materiaal, wordt de dubbele manchet direct veel minder formeel. Zo kan een dubbel manchet overhemd veel speelser ogen dan een enkel manchet overhemd.

Het is geen regel dat u een dubbele manchet moet dragen bij een net pak. Een enkele manchet wordt ook zeker geaccepteerd als deftig. Omdat beide overhemden geschikt zijn voor iedere gelegenheid, is de belangrijkste vraag die u zich moet stellen: wat vind ik het prettigst? De enkele manchet is gemakkelijker in gebruik: u hoeft niet zelf uw manchetten te knopen. De dubbele manchet draagt anders, en kan meer draagcomfort bieden. Daarbij heeft u bij een dubbele manchet de mogelijkheid uw stijl verder te ontwikkelen door welke manchetknoop u kiest. De keus is dus aan u!

Reacties zijn gesloten.