Soorten overhemden

Soorten overhemden

Hoe een overhemd staat heeft veel te maken met hoe goed het shirt past. Als je het met een stropdas draagt dan is het belangrijk dat de boord mooi past; niet te strak maar ook niet te wijd. Het beste is een boordmaat te meten met een centimeter om de hals waar het overhemd zou zitten en als er nog twee vingers tussen boord en nek kunnen dan heb je de juiste maat. De boordmaat is namelijk de hoeveelheid centimeters die de boord wijd is. De kraag moet ook goed passen bij de stropdas die bij het hemd gedragen wordt en welke knoop gebruikt wordt heeft daar ook weer mee te maken. Maar met een juiste boordmaat alleen is het nog niet klaar.

Welke pasvorm past bij jou?

Pasvorm bij sportief lijf

Overhemden zijn er in veel verschillende pasvormen. De juiste pasvorm vinden is vaak best even puzzelen en daarom maken sommige sites waar je online je overhemden kan bestellen ook gebruik van namen die begrijpelijk zijn voor iedereen zoals wijd of juist heel strak getailleerd in plaats van de vele verschillende benamingen die de fabrikanten de verschillende pasvormen geven. Het nadeel daarvan is dat niet iedere naam bij elk merk hetzelfde is of dezelfde maat garandeert. Het ene merk kan iets een Slim Fit noemen terwijl een ander dat dan Body Fit of Tailored Fit noemt. Dat is allemaal best verwarrend en bij een goede webshop wordt je door de verschillende keuzes heel makkelijk naar de overhemden geleidt die het beste bij jouw figuur en smaak passen. Als er dan per overhemd ook nog een maattabel bij staat dan kan je voor de zekerheid zelfs nog een goed zittend shirt nameten of het klopt.

Weet je eenmaal dat je van een bepaald merk een bepaalde fit draagt, kan je deze daarna heel eenvoudig opnieuw bestellen omdat als de overhemden van hetzelfde merk, met dezelfde pasvorm naam, precies hetzelfde vallen. Het kost soms even moeite om de juiste te vinden maar een klantenservice of stylist helpt je ook graag verder als je er niet uit komt.

Olympische kleuren

De ringen van de Olympische Spelen hebben de kleuren blauw, zwart, rood, geel en groen. Deze zijn gekozen omdat elke vlag van een land minstens één van deze zes kleuren (wit inbegrepen) bevat. Bovendien symboliseren de vijf ringen ook passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit.

Ook overhemden zien we in veel verschillende kleuren, zeker in de Olympische kleuren staan deze kleuren ook heel leuk als overhemd; de ene kleur kies je misschien wat sneller dan de andere kleur, maar af en toe een beetje afwisseling is nooit weg! Elke kleur geeft ook weer een ander soort uitstraling, met een rood overhemd val je op en wordt je gezien als gepassioneerd en vurig, terwijl een blauw overhemd juist kalmte en rust uitstraalt. Al zijn de kleuren in de Olympische ringen er natuurlijk in veel verschillende nuances, een brandweerrood shirt is toch echt heel anders als een diep bordeaux rode herenblouse.

Naast wit zijn blauw en zwart de meest gedragen kleuren voor heren shirts. De eerst overhemden waren er ook alleen in het wit, dit is lang zo gebleven en pas in de 19e eeuw kwam er wat kleur in de heren overhemden. Een wit overhemd is een echt basisartikel voor iedere man, zelfs als je zelden een overhemd draagt is het echt handig om in ieder geval een wit shirt in de kast te hebben hangen; of het nu is voor een sollicitatiegesprek, een feest, bruiloft of om gewoon een goede indruk te maken bij een eerste ontmoeting, een wit overhemd staat altijd goed. Lichtblauw wordt zakelijk heel veel gedragen omdat het net weer wat anders is dan het witte overhemd waarvan de professionele overhemden dragers er vaak al voldoende hebben. Zwart is vaak net wat meer casual en wordt vaak zonder das of colbert gedragen. Welke kleur je ook graag draagt, met een overhemd zit je altijd goed!

Sportieve overhemden

Overhemden voor heren zijn er in ontzettend veel verschillende uitvoeringen. Het zijn niet meer alleen zakelijke hemden die bij de jasje-dasje outfits horen, ook in de casual stijl zijn overhemden niet meer weg te denken uit het modebeeld. Het verschil tussen de business, business-casual en casual shirts wordt ook steeds kleiner. Traditioneel gezien zijn de business shirts de overhemden die met een das gedragen worden en die typisch uitgevoerd zijn in het wit, lichtblauw of wit met lichtblauw gestreept. Puur klassiek.

Business-casual

De naam zegt het eigenlijk al, business-casual shirts zitten in tussen de traditionele overhemden die thuishoren in een kostuum en de casual blouses die in de vrije tijd gedragen worden of bij een bedrijf met een informele kledingstijl. De business-casual overhemden voor heren zijn overhemden met net een beetje meer. Vaak zit er een leuke contraststof in de binnenkant van de boord en de manchetten, of is er een andere stof of bies verwerkt op of langs de knooplijst, precies, daar waar de knopen dicht gaan. De knoopjes zijn soms in de kleur van de contraststof die gebruikt is, of juist niet en dan wel weer vastgezet met garen in die kleur. Het zijn shirts die makkelijk zonder overhemd gedragen kunnen worden, met de bovenste knoop open en de manchetten omgeslagen, maar die ook prima kunnen met een das als de gelegenheid daarom vraagt.

Casual shirts

De echte casual blouses zien er weer wat sportiever uit. Dit komt vaak door het gebruik van een stof met een dessin zoals een ruit in verschillende kleuren of juist een fantasie patroon. Ook bij de echte casual overhemden wordt gespeeld met de details die ervoor zorgen dat het shirt net even wat meer krijgt. Het kan zo simpel zijn als een contrastkleur die gebruikt is voor het maken van de knoopsgaten, maar ook bij deze sportieve overhemden zien we vaak wat extra’s in de boord en manchet. Bij de casual shirts vinden we ook de meeste button-down kragen die zijn ontstaan uit het sporten waarbij het onhandig was dat de kraag steeds in het gezicht woei. Wat je stijl ook is, er is altijd een overhemd dat bij je past.

Overhemden bij de Olympische sporten

Sinds de eerste Olympische Spelen zoals wij die (ongeveer) kennen in 1896 is er niet alleen aan de sporten zelf veel veranderd, maar zeer zeker ook aan de kleding die erbij gedragen wordt. Die verandering komt voor een groot deel door de technologische vooruitgang van de materialen, maar ook door het modebeeld. Aan het begin van de 20e eeuw was de kleding veel formeler dan dat deze tegenwoordig is. Hoogesloten boorden, lange mouwen en lange broeken. Nu zien we in sommige sporten outfits voorbij komen die weinig meer om het lijf hebben en vinden we dat helemaal niet raar of schokkend.

Van overhemd naar poloshirt

Als we kijken naar het tennis zien we dat daar, totdat René Lacoste in 1929 het poloshirt introduceerde, alleen maar witte overhemden op de baan. Bij het kijken naar een polowedstrijd bedacht hij dat bij het tennis een flexibel en rekbaar shirt vast fijne zou dragen dan een katoenen overhemd. Hij ontwierp het poloshirt zoals wij dat kennen, dat in veel opzichten lijkt op een overhemd. Ook bij de andere sporten verdween de meer formele kleding en maakte plaats voor t-shirts en korte broeken, bij de zomerspelen dan wel te verstaan.
Olympische overhemden

Nu zien we bij de paardensport nog overhemden op de Olympische Spelen, maar voetbal of roeien kunnen we het ons eigenlijk niet meer voorstellen dat er ooit een overhemd gedragen werd. Door de jaren heen zijn de verandering steeds verder doorgevoerd en zien we bij sommige sporten alleen nog de afgeleide van het overhemd terug in de vorm van een poloshirt. Nu zien we de Olympische sporters eigenlijk alleen bij de formele ceremonies nog netjes in een dress shirt met pak en stropdas, maar bij de sporten zelf ligt de voorkeur toch echt bij echte sportkleding die prestatieve hogend werkt door de technische hoogstandjes die verwerkt zijn in ontwerp en materiaal.

Olympische sporters in een overhemd

Juist door de vele sporten die we voorbij zien komen op de Olympische Spelen, zien we ook heel veel verschillende lichaamsbouwen voorbij komen. Eigenlijk net als in het dagelijks leven. Een judoka is anders gebouwd dan een tennisspeler, een wielrenner weer anders dan een zwemmer. Eigenlijk heel logisch als we kijken naar de bewegingen van de diverse sporten en de spieren die daarbij het meeste ontwikkeld worden. De sportkleding die deze topsporters dragen is afgestemd op de fysieke activiteit, maar met gewone kleding is het voor de bovengemiddeld sportieve man best lastig.

Pasvormen

Als we om ons heen kijken zien we dat ook niet-Olympische presentaties leiden tot een grote verscheidenheid aan figuren. Buiten het gegeven of iemand lang is of juist klein, maakt voor een overhemd vooral de torso uit om te bepalen welk model het mooiste zal zitten en het meest comfortabel zal dragen. Gelukkig is het voor de niet-Olympische sporters wel iets makkelijker om een passend overhemd te vinden; een overhemd waar een klein (of groter) buikje in moet passen is makkelijker te vinden dan een shirt met mouwen in de maat van een goed gevuld bovenbeen met een taille die redelijk overeen komt met de omtrek van diezelfde arm. Ook voor de sportieve mannen met een zeer slank, atletisch figuur zijn er perfect passende blouses te vinden die mooi aansluiten maar wel voldoende bewegingsvrijheid geven (maar misschien niet om enthousiast in te sporten).

Lange armen?

Overhemden voor lange mannen

Bij sommige sporten zien we juist veel lange mensen terwijl bij andere sporten juist de kleintjes winnen. In een land als Nederland zijn er veel lange mannen en dat is een van de redenen waarom wij ook veel medailles pakken op de typische sporten waar lengte een voordeel is. Toch is het niet altijd even handig om lang te zijn; denk maar eens aan mouwen die altijd te kort zijn. Gelukkig zien we steeds meer overhemden voor langere mannen. De mouwen zijn dan 5 centimeter langer dan normaal, maar ook de totale lengte van het shirt is langer waardoor het niet steeds hinderlijk uit de broek schiet bij elke beweging. Ook hierbij wordt er dan weer rekening gehouden met al de verschillende lichaamsbouwen en is er altijd een passend shirt te vinden. Sportief of niet, kleren maken de man.