Sportieve invloeden op overhemden

Sportieve invloeden op overhemden

Ontwikkelingen in de sportwereld worden op de voet gevolgd door trendwatchers en ontwerpers. Nieuwe materialen die zijn ontworpen voor een bepaalde sport, vinden vaak hun weg naar de normale kleding. Denk aan bijvoorbeeld stretch in overhemden en ondergoed. Vooral is strakke modellen is elasticiteit niet meer weg te denken en dat is iets wat bij het sporten natuurlijk al veel langer bekend was. Zo ook gebruik van bepaalde synthetische materialen, die eerst werden gezien als zweterige plakstoffen, is nu helemaal geaccepteerd doordat ook deze materialen zover verbeterd zijn dat ze juist goed helpen bij het afvoeren van vocht en het op temperatuur houden van het lichaam.

Stretch in overhemden

Stretch in overhemden

De trend in overhemden is dat deze steeds meer als maatwerk om het lichaam horen te zitten. Als gegoten, zeg maar. Juist bij de meer getailleerde, strakke modellen is de toevoeging van stretch een ware verademing voor iedere man. Geweven katoen, waar de meeste overhemden van gemaakt worden, is een materiaal dat uit zichzelf niet rekt, door de toevoeging van een klein beetje elastaan doet het dit wel en dat draagt wel zo comfortabel. Dit betekent niet dat een overhemd echt loeistrak om het lichaam moet zitten, maar het zorgt ervoor dat juist bij het bewegen de arm- en schouderpartij wat vrijer is en je niet bang hoeft te zijn dat je uit je shirt scheurt.

Button-down kraag

Button Down kraagEen andere invloed vanuit de sportwereld is de button-down kraag. Deze sportieve kraag is afkomstig uit de polosport. Eind 19e eeuw droegen polo spelers katoenen Oxford shirts met een kraag op het speelveld. Als zij reden dan wapperde hun kraag in de wind en niet alleen was dit onhandig bij het spel, het werd ook gezien als onaantrekkelijk om naar te kijken. Sommige polo spelers hadden daarom knoopjes op hun kraag laten zetten om dit te voorkomen. Een van de Brooks Brothers zag dit en nam het concept mee terug naar de States waar zij in 1896 het eerste button-down overhemd introduceerden. Dit werd meteen een doorslaand succes en is niet meer weg te denken als een van de succesvolle kraagvormen voor heren overhemden.

Reacties zijn gesloten.